Bulion kojący jelita – prastare lekarstwo..
Czasami w zwykłych rzeczach jest coś niezwykłego.. Rosół znamy i pewnie lubimy wszyscy? A gdybym Ci powiedziała, że jest to chyba najzdrowsza zupa.. uwierzyłabyś? Pamiętam jak babcia mi go gotowała jak byłam przeziębiona i dodawała czosnek.. dużo czosnku. Pamiętam też, jak bolał mnie brzuszek, to mama gotowała mi zwykłą/niezwykłą ryżówkę właśnie na takim bulionie..
Mówią, że podróże kształcą, to prawda, ale mówi się też, że często daleko szukamy tego, co mamy pod ręką. I to też jest prawda. Na kilka lat całkiem zapomniałam o tych bulionach z dzieciństwa i dopiero podczas dalekich podróży do Azji płd-wsch przypomniałam sobie o nich ucząc się w szkole gotowania w Tajlandii czy rozmawiając z miejscowymi kucharkami.
Niesamowite, że chyba cały świat zna te buliony, zna i gotuje. To na nich w Tajlandii przyrządza się wspaniałe zupy Tom Yum, Tom Kha i inne.. i to na nich robi się w Wietnamie przepyszną zupę Pho Bo – pyszną i zdrową, dostępną tam chyba w każdym barze czy restauracji. W Wietnamie niektóre osoby mówiły mi, że taką zupę u nich gotuje się aż 72 godziny, oni dodają jeszcze po 3-4 goździki, odrobinę anyżu i cynamom. Ja wybrałam coś pośredniego, czyli nie nasz zwykły rosół, który gotujemy godzinę, dwie czy trzy i nie bulion, który miałby się gotować 72 godziny. Skorzystałam z wiedzy ajurwedyjskiej, ale też z wiedzy świata Zachodu i poniżej przedstawię Wam dwa przepisy. I powiem Wam, że jeżeli raz to zrobicie, to już nigdy nie będzie Wam smakować zupa na wodzie…….
W tym bulionie jest to coś, co Japończycy nazywają umami – takim smakiem charakteryzuje się większość pożywienia zawierającego polepszacze i wzmacniacze smaku, a tutaj mamy naturalny smak. Mówią o nim, że jest to piąty smak po słodkim, słonym, kwaśnym i gorzkim, choć w kulturze Chin mamy kuchnię 5P – 5 przemian, 5 smaków, natomiast w Ajurwedzie mamy 6 smaków! Tutaj o nich piszę:
Czym jest umami? Słowo to pochodzi z j. japońskiego i oznacza coś smacznego, wybornego, wyśmienitego – coś głębokiego, mięsnego, bulionowego. Nie można wyizolować tego smaku, a do tego jest bardzo ulotny.. i chodzi o to, że nie istnieje sam, nie można go poczuć samego, ale za to doskonale równoważy i wzmacnia doznania smakowe innych potraw. Dla mnie ten bulion to kwintesencja umami..
Taki bulion to też cudowne lekarstwo na przeziębienie, jest bogaty w minerały i składniki odżywcze, ale też przeciwzapalne. Jest do tego lekkostrawny, a zawarte w nim aminokwasy pomagają odbudować tkankę mięśniową i łączną, natomiast glicyna leczy nieszczelne błony śluzowe naszego układu pokarmowego. Taki bulion potrafi nawet uspokoić nasz mózg. O jego właściwościach mogłabym pisać i pisać. Jestem zwolennikiem profilaktyki, zdecydowanie wolę zapobiegać niż leczyć, a to prastare lekarstwo jest również niesamowitym detoksykantem, ze względu na aminokwas prolina, który się w nim znajduje, pomagający oczyszczać naczynia krwionośne i krew. I na końcu należy wspomnieć jeszcze o szpiku, który jest bardzo gęsty, a mimo to jest lekkostrawnym źródłem składników odżywczych. Często odżywiamy się niewłaściwie, jesteśmy przekarmieni, ale nie odżywieni.. Wiele osób z nadwagą i otyłością jest niestety źle odżywionych i taki bulion jest jednym z najlepszych sposobów na odżywienie naszych organizmów.
Najlepszy jest z kurki zagrodowej, wolno biegającej.. tylko czy te kurki, które sprzedają w sklepach faktycznie wolno sobie biegały? Bardzo dobry jest na wołowych kościach, ale wybierajcie tylko te, gdzie jest szpik. Można dodawać kurze pazurki. Potem, po ugotowaniu, trzymam w szklanych słoikach na dole w lodówce.. do tygodnia, a nawet dwóch spokojnie zużywam.. u mnie praktycznie każda zupa jest na takim bulionie.

Nasze jelita często zostają uszkodzone przez różnego rodzaju infekcje, niektóre leki czy białka. Również często chorujemy na tak zwany zespół drażliwego czy nieszczelnego jelita, dlatego taki bulion i zawarty w nich naturalny kolagen pomoże również takim osobom, a przecież jest on zawarty nie tyle w mięsie, co właśnie w chrząstkach, kościach i skórze – a do jego uwalniania dochodzi właśnie podczas długiego gotowania.
Często mój bulion podaję z makaronem ryżowym, jako rosół, a wszystkie warzywa staram się brać z własnego ogródka.. małe, krzywe, brzydkie.. ale cholernie aromatyczne i smaczne! ..i najważniejsze.. że bez chemii!

Na nim gotuję pomidorówkę, grzybówkę, krupnik, ogórkową, ale też wszystkie moje azjatyckie zupy, jak na przykład smaczną zupę z soczewicy z mleczkiem kokosowym, której przepis znajdziecie tutaj:
Taki bulion możecie pić nawet sam, możesz do niego dodać wyciśnięty sok z cytryny i odrobinę soli morskiej czy kłodawskiej. Wspaniale pomaga wyleczyć się z przeziębienia oraz ze względu na bogactwo składników odżywczych jest często stosowany przez sportowców i osoby dbające o zdrowy styl życia, poza tym wspaniale wspomaga w zwalczaniu zachcianek, ponieważ doskonale odżywia nasze ciało, a dobrze odżywione ciało nie domaga się śmieciowego jedzenia. Najlepiej gotować go raz w tygodniu i trzymać zamknięty w lodówce w słoikach, potem na nim każdą praktycznie zupę zrobisz w 15-20 minut. Wygodnie i zdrowo..
Teraz podam Wam 2 przepisy:
1.
– 1 mały kurczak albo indyk albo 1,5 – 3kg kości ze szpikiem
– 2 cebule, poszatkowane
– 4 selery naciowe w dużych kawałkach
– 2 duże marchewki, pokrojone
– 1/4 szklanki na 1,5kg kości lub 1/2 szklanki na 3kg kości octu jabłkowego
– woda, tak by napełnić garnek i zostawić 5cm od góry
– 1 łyżeczka soli himalajskiej
Opcjonalnie można dodać kilka kurzych łapek dla dodatkowej żelatyny, spróbuj, jeśli cię to nie brzydzi i tak potem wszystko przecedzasz.
Włóż mięso i warzywa do garnka, kości spryskaj octem, w międzyczasie obierz i przygotuj wszystkie potrzebne składniki i dodaj do garnka, następnie dolej wody i posól. Gotuj w niskiej temperaturze od 8 do nawet 48 godzin (jeżeli masz garnek do wolnego gotowania). Odcedź kości i warzywa i przelej do słoików i tak przechowuj w lodówce do tygodnia a nawet dwóch. Możesz również zamrozić i trzymać tam do 6 m-cy. Po ostygnięciu na wierzchu zbierze się tłuszcz, który możesz usunąć, ale możesz go też zostawić, jeżeli lubisz.
2.
– średniej wielkości kurczak (z wolnego wybiegu) lub ok 2 kg kości z kurczaka
– 3 marchewki
– 1 cebula
– 2 łyżki selera naciowego
– 2-3 pokrojone cukinie
– 2 łyżki octu jabłkowego
– 2 ząbki czosnku
– 3 plasterki korzenia imbiru
– 2-3 łyżki oleju kokosowego (nierafinowanego)
– 1 łyżeczka kurkumy
– kilka ziaren pieprzu czarnego
– 1 łyżeczka soli himalajskiej lub kłodawskiej
Jeżeli gotujesz na całym kurczaku – to potem możesz mięso wykorzystać do jakiejś sałatki, choć wartości odżywczych nie ma w nim już wiele – wszystko co dobre odda bulionowi. Do garnka włóż wszystkie składniki, dolej tyle wody by wszystko przykryć i gotuj minimum 3 godziny, a najlepiej przynajmniej 8 godzin na bardzo małym ogniu. Niektórzy mówią, że można w międzyczasie dolewać wody, ja tego nie robię, gotuję pod przykryciem i praktycznie mało co wyparowuje. Po odcedzeniu wlej do słoików i trzymaj na dole w lodówce – maksymalnie 1-2 tygodnie. Taki bulion można też mrozić, tak jak pisałam wyżej.
Możesz go jeść jako pierwsze danie obiadu, albo jako lekką kolację. Kluczem do sukcesu jest użycie dobrej jakości składników i dobrych przypraw oraz ich wolne i długie gotowanie. Dzięki temu wszystkie składniki odżywcze przenikną do bulionu.
Poniżej przykładowa zupa warzywna na bazie takiego bulionu, niemniej możesz używać jakichkolwiek zielonych warzyw, o ile są świeże i sezonowe, staraj się nie używać mrożonych.
Potrzebne składniki na 2 porcje:
– 1 szklanka bulionu
– 1 szklanka wody
– 1 szklanka poszatkowanych zielonych warzyw (szpinak, cukinia, zielony groszek, brokuły, szparagi etc)
– 1 łyżka lub więcej ulubionych przypraw (można tutaj dodać np. pół łyżeczki na porcję curry czy garam masala)
Wszystko dodaj do garnka, wymieszaj i doprowadź do wrzenia.. gotuj przez 10-12 minut i najlepiej zjadaj od razu. Możesz też zmiksować, jeżeli lubisz zupę krem..
Życzę smacznego! I będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się ze mną w komentarzu swoimi wrażeniami po zrobieniu pierwszego bulionu……..
A jeżeli mój artykuł spodobał Ci się, to będzie mi bardzo miło, jak postawisz mi kawę -> uwielbiam kawę! A zgromadzone środki przeznaczę na pewno na dalsze rozwijanie swojej wiedzy, na pomaganie i wspieranie innych oraz na czas, który przeznaczam na tworzenie mojego bloga.. i z góry bardzo Ci dziękuję za tą pyszną kawę………..
67 Komentarze
Krysia
Przepisy i rady zachęcają do zmian żywieniowych, niestety bez bulionu na mięsie. Czy jest możliwa wersja bez mięsa?
Marzena
Niestety nie znam dobrego przepisu na bulion bez kości, w gruncie rzeczy chodzi właśnie o ten szpik i inne cenne wartości w nich zawarte..
Marta
Hello, i think that i saw you visited my blog thus i came to
“return the favor”.I am trying to find things
to improve my web site!I suppose its ok to use some of
your ideas!!
Marzena
I like reading books, maybe I was at your place.. but thank you for your visit on my blog..
Ilona
Marzenko, polecasz jedzenie świeżych warzyw, a nie mrożonych. Poza sezonem trudno o zdrowe warzywa, byłam pewna że mrożonki zebrane w sezonie są lepszym rozwiązaniem niż chemiczne, czy pryskane zimą.
Marzena
Tak, polecam jedzenie świeżych warzyw, jeżeli to tylko możliwe, ale poza sezonem ja również wybieram mrożone z własnego ogródka zbierane w sezonie niż te z super czy hipermarketów pryskane milionem rzeczy, żeby się nie popsuły. Wszystko z umiarem i zdrowym rozsądkiem..
Latonya
Hi there would you mind letting me know which
webhost you’re utilizing? I’ve loaded your blog in 3 different browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most.
Can you suggest a good web hosting provider at a fair
price? Cheers, I appreciate it!
Marzena
I am glad that it loads quickly, but unfortunately I will not help in this topic. I am not an it expert..
Camilla
Thank you for the good writeup.
Look advanced to far added agreeable from you! However, how can we communicate?
Marzena
I am very happy that you like what I am writing.. you can write to me happylife50plus@gmail.com…… anytime..
Oscar
What’s up, after reading this amazing piece of writing i
am too delighted to share my knowledge here with
mates.
Marzena
I’m glad you like it..
Francis
Whoa! This blog looks exactly like my old one! It’s on a entirely different subject but it has pretty much the
same page layout and design. Outstanding choice of colors!
Marzena
Perhaps we have similar tastes, and thank you for visiting..
Miles
Unquestionably believe that which you said. Your favorite reason appeared to be on the net
the easiest thing to be aware of. I say to you,
I certainly get irked while people consider worries
that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined
out the whole thing without having side effect , people could take a signal.
Will probably be back to get more. Thanks
Marzena
I am glad that you came to me and I invite you more often..
Jung
I believe that is among the so much vital information for me.
And i am glad studying your article. But want to commentary
on few common issues, The website taste is perfect, the articles is actually great : D.
Just right activity, cheers
Marzena
Thank you for so kind words..
Helena
Appreciate the recommendation. Will try it out.
Marzena
I am glad that you came to me and I invite you more often and let me know if you made broth?
Stephan
Thаnks , I have just beеn searching for information approximately this subject for aɡes and
yⲟurs is the greatest I’ve found out till now. But, what in regards to the concluѕion? Are you positive aboᥙt the source?
Marzena
I like it very much….
Alphonso
Hi are using WordPress for your site platform?
I’m new to the blog world but I’m trying to get started and set up my own. Do you need any coding knowledge to make your own blog?
Any help would be greatly appreciated!
Marzena
Unfortunately, I can’t help much on this topic, someone helped me create it.. but thank you for visiting..
Monte
I’m truly enjoying the design and layout of your site.
It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant
for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer
to create your theme? Exceptional work!
Marzena
Thank you for visiting and I’m happy you like it..
Brenna
Peculiar article, totally what I needed.
Marzena
I’m glad you like it..
Tabitha
Awesome! Its truly amazing article, I have got much clear idea
concerning from this article.
Marzena
I’m so happy you like it..
Elden
Thanks for one’s marvelous posting! I seriously
enjoyed reading it, you’re a great author.I will make sure to bookmark your blog and definitely will come back
at some point. I want to encourage continue your great job, have a nice evening!
Marzena
Thank you very much for so kind words..
Rodger
Hi to every one, the contents present at this website are really remarkable
for people knowledge, well, keep up the good work fellows.
Marzena
I’m very glad you like it..
Wendell
Hey! This post could not be written any better! Reading this post reminds me of my good old room
mate! He always kept talking about this. I will forward this post to
him. Fairly certain he will have a good read.
Thank you for sharing!
Marzena
Here you are.. and thank you for visiting..
Lillie
Fine way of describing, and good article to get facts about my presentation subject matter,
which i am going to convey in college.
Marzena
Thank you for visiting..
Christopher
Hi! I understand this is sort of off-topic however I needed to ask.
Does running a well-established website like yours
require a large amount of work? I’m brand new to blogging but I do write in my diary every day.
I’d like to start a blog so I can easily share my own experience and
thoughts online. Please let me know if you have any kind
of ideas or tips for brand new aspiring blog owners.
Thankyou!
Marzena
Hi.. thank you for visiting.. and what can I say? Try to create your own blog and write….
Robert
I love it whenever people get together and share
ideas. Great website, continue the good work!
Marzena
I’m very happy you like it..
Claudette
This is the right blog for anyone who really wants to understand this topic.
You realize a whole lot its almost tough to argue with you (not that
I actually would want to…HaHa). You certainly put a new spin on a topic that has been discussed for
ages. Great stuff, just excellent!
Marzena
I,m very happy you like it..
Janie
I’ve read several just right stuff here. Definitely value bookmarking for
revisiting. I surprise how a lot effort you put to make this sort of
fantastic informative site.
Marzena
I’m very happy you like it.. and yes, it takes a lot of work….
Pansy
With havin so much written content do you ever run into any issues of plagorism or
copyright infringement? My site has a lot of completely
unique content I’ve either written myself or outsourced but it seems a lot
of it is popping it up all over the internet without my permission. Do you know any ways to help stop content from being ripped off?
I’d definitely appreciate it.
Marzena
I write all the lyrics myself. Maybe report it to the relevant services or write to the person who shares your content as their own? This is not an easy topic.. and thank you for visiting..
Daniel
I am not sure where you are getting your info, but great topic.
I needs to spend some time learning much more or understanding more.
Thanks for excellent information I was looking
for this information for my mission.
Marzena
I’m very happy you like it..
Danial
You ought to take part in a contest for one of the greatest blogs on the internet.
I most certainly will recommend this web site!
Marzena
WOW! Thank you very much for so kind words..
Suzanne
bookmarked!!, I love your web site!
Marzena
I’m very happy..
Yolanda
Thanks for one’s marvelous posting! I definitely
enjoyed reading it, you could be a great author. I will be sure to bookmark your blog and
will come back later on. I want to encourage continue your great writing, have
a nice holiday weekend!
Marzena
Thank you very much for visiting..
Ken
First off I want to say terrific blog! I had a quick question that I’d like to
ask if you do not mind. I was curious to know how you center yourself and clear your thoughts prior to writing.
I have had a difficult time clearing my mind in getting my ideas out
there. I do enjoy writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes are generally wasted simply
just trying to figure out how to begin. Any recommendations or hints?
Many thanks!
Marzena
Try meditation before or pranayama.. I wrote about it on my blog..
Tesha
Keep on working, great job!
Marzena
Thank you.. I try..
Samuel
I’m not that much of a internet reader to be honest but your
sites really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your website to come back later.
Many thanks
Marzena
Thank you for visiting..
Shelton
It’s nice to read.
Marzena
Thank you..
Tina
I loved as much as you’ll receive carried out right here.
The sketch is tasteful, your authored material stylish.
Marzena
Thank you..