To, że w zielonym jest dużo składników odżywczych chyba już wszyscy wiemy? Ale to, że naci marchewki od jutra już nie wyrzucisz, to dowiesz się za chwilę, bo to właśnie w jej zielonej części tkwi ogromna moc zdrowotna. Naprawdę w naci jest więcej składników odżywczych niż w korzeniu..
Możesz robić z niej pyszne pesto
Możesz dodawać ją do zielonych koktajli, do zup, do sosów
..ale możesz też zrobić z niej pyszną surówkę! -> przepis na samym dole..
Korzeń marchwi znamy dobrze i wiemy od dawna, że jest zdrowy. Jest w nim mnóstwo karotenoidów (antyoksydantów), takich jak luteina, zeaksantyna, likopen, alfa i beta karoten (prowitamina A) ale również zawiera przeciwutleniacze (np. flawonoidy) oraz związki fenolowe.. poza tym jest smaczna.
![](https://happylife50plus.pl/wp-content/uploads/2020/07/20200729_214947-1024x768.jpg)
A natka marchwi? Jest również bogata w składniki odżywcze, zawiera witaminy C i K, wapń, magnez, potas, związki fenolowe i wspomniane wyżej karotenoidy, a także cenny dla naszego zdrowia chlorofil i inne przeciwutleniacze. Wprawdzie jest lekko gorzkawa, ale nasz organizm potrzebuje i tego smaku. Kiedyś byłą nawet stosowana w medycynie jako środek antyseptyczny na rany i choroby jamy ustnej. Ma działanie moczopędne więc z powodzeniem likwiduje wszelkiego rodzaju obrzęki a tym samym pomaga w detoksykacji. Wspiera też naszą odporność! Pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi oraz wspomaga pracę układu trawiennego. Na wzrok wpływa nie tylko korzeń ale też natka marchwi.
![](https://happylife50plus.pl/wp-content/uploads/2020/07/20200729_214845-1024x768.jpg)
Czyli od jutra.. nie wyrzucamy natki marchewki!
A teraz przepis na pyszną surówkę, jak zawsze prosty i szybki.
Co potrzebujemy oprócz natki marchewki? Spójrz na zdjęcie! Tylko te 3 rzeczy plus sól, pieprz i odrobina oleju kokosowego.
![](https://happylife50plus.pl/wp-content/uploads/2020/07/20200729_215004-1-1024x768.jpg)
Ponieważ natka marchwi jest lekko gorzkawa i możesz na początku nie bardzo ja polubić, a nie chciałabym, żebyś się od razu zraziła.. to polej ją na początku wrzątkiem, a potem zimną wodą.. goryczka wtedy lekko osłabnie. Następnie dodaj do niej:
– pokrojoną cebulkę
– pokrojony lub starty świeży imbir
– wiórki kokosowe
– odrobinę oleju kokosowego nierafinowanego, pachnącego kokosem
– sól i pieprz do smaku
![](https://happylife50plus.pl/wp-content/uploads/2020/07/20200729_215044-1024x768.jpg)
Wszystko wymieszaj i voila! Gotowe.. Ja w mojej kuchni wykorzystuję różne liście: rzodkiewki, kalarepy, buraczka i może dzięki temu niczym się nie suplementuję?
A tak dzisiaj zajadałam na obiad marchewkową nać z własnego ogródka…………… podałam z pieczonym w piekarniku filetem z dorsza z warzywami oraz ukiszonym buraczkiem.
![](https://happylife50plus.pl/wp-content/uploads/2020/07/20200729_215015-1024x768.jpg)
A jeżeli mój artykuł spodobał Ci się, to będzie mi bardzo miło, jak postawisz mi kawę -> uwielbiam kawę! A zgromadzone środki przeznaczę na pewno na dalsze rozwijanie swojej wiedzy, na pomaganie i wspieranie innych oraz na czas, który przeznaczam na tworzenie mojego bloga.. i z góry bardzo Ci dziękuję za tą pyszną kawę………..