Składniki:

2-3 litry bulionu (w kolejnym wpisie podam Wam przepis na super zdrowy bulion kojący jelita -> na nim będziecie mogli robić KAŻDĄ zdrową zupę!)
1 szklanka czerwonej soczewicy
2-3 szklanki wody
2 szklanki mleczka kokosowego
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
2 łyżki ghee (masło klarowane – robię sama -> bądźcie ze mną, niebawem podam Wam przepis na zrobienie swojego masła GHEE, które nie trzyma się w lodówce! A po roku smakuje jeszcze lepiej!)
1 łyżka startego kłącza imbiru
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka ostrej curry (ja robię swoje curry)
1/2 łyżeczki zmielonego kuminu (kmin rzymski)
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
2-3 szczypty pieprzu cayenne
sól i pieprz

Ja lubię sobie wszystko najpierw przygotować, potem samo gotowanie trwa krótko i sprawia ogromną przyjemność.

Marchewkę, pietruszkę, cebulę i czosnek drobno kroję. Do garnka wkładam masło klarowane ghee i jak zrobi się gorące to wrzucam pokrojone warzywa, wszystkie oprócz czosnku. Duszę, co jakiś czas mieszając ok 8-10 minut. Następnie dorzucam czosnek, imbir i wszystkie przyprawy i duszę jeszcze przez ok. dosłownie 2 minuty. Na koniec dodaję soczewicę, wszystko ze sobą mieszam, dodaję bulion, wodę i mleczko kokosowe. Gotuję jeszcze około 10-15 minut, co jakiś czas mieszając. Można wszystko zblendować i zrobić zupę-krem, choć ja wolę taką bez blendowania.. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem……… i voila! Smacznego..

Może nie wygląda obłędnie, ale uwierzcie mi, że smak ma nieziemski!


Dodaj komentarz