Zrób, a nie pożałujesz..

Obłędnie pyszny! Bardzo prosty przepis.. szybki do wykonania.. Od razu zrób cały duży garnek, bo na jednym talerzu Twój posiłek się nie skończy..

Potrzebne składniki na około 2 porcje – ja zazwyczaj mnożę to przynajmniej razy 6, a często robię z 2 litrów kefiru.. polecam Ci zrobić tak samo..

  • pół pęczka botwinki z buraczkami, najlepiej z własnego ogródka
  • 250 ml rosołu lub bulionu – poniżej dam Wam linka do mojego bulionu kojącego jelita, na którym robię praktycznie wszystkie zupy
  • 250 g kefiru lub maślanki
  • 100 g jogurtu (niektórzy dodają śmietanę)
  • po 1 łyżce posiekanego szczypiorku i koperku
  • 5-6 rzodkiewek
  • 2 małe ogórki, najlepiej gruntowe
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżeczki octu – ja dodaję jabłkowy

Dokładnie umyj wszystkie składniki, obierz buraczki i pokrój w cienkie paseczki lub kosteczkę. Następnie zagotuj bulion, na który przepis znajdziesz tutaj:

Następnie wrzuć do niego pokrojone buraczki i gotuj około 10 minut. Po tym czasie wrzuć pokrojone liście botwinki i gotuj kolejne 5 minut. Zostaw do ostygnięcia. Teraz masz chwilkę czasu, aby pokroić i posiekać resztę składników.

Do ostudzonego bulionu dodaj kefir i jogurt oraz wszystkie składniki. Do smaku dopraw solą i pieprzem. Ja często dodaję do gotującego się wywaru liście lubczyka, ponieważ uwielbiam jego smak i zapach i zastępuje mi maggi.

Jak wszystkie składniki połączysz ze sobą, doprawisz do smaku, to wstaw na minimum 2 godziny do lodówki. Odnośnie podania, to zostawiam Ci pełna swobodę.. puść wodze fantazji……………… a ja życzę smacznego!

Oczywiście będę ogromnie wdzięczna za podzielenie się opinią na temat smaku..

Dodaj komentarz