All Posts

Tribandha: Mula bandha, Uddijana bandha i Jalandhara bandhA + Bahya pranayama + Agnisar i Tribandha – siódma PRAKTYKA ODDYCHANIA Z 3-MIESIĘCZNEGO KURSU (7/9)

To już nasza siódma praktyka – ale to nie jest praktyka oddechu dla każdego.. Nie powinny jej wykonywać kobiety w ciąży, ani podczas menstruacji, ale również osoby, które przeszły operacje, dlaczego? Dowiesz się z tekstu poniżej.. To najlepsza praktyka do wyrównania muladhara chakra, svadhisthana chakra i manipura chakra. Może łagodzić zaparcia i przepukliny, pozytywnie wpływać na osoby cierpiące na cukrzycę. Leczy choroby gruczołu prostaty, nasienia i moczu, wspiera trawienie, poprawia koncentrację i uspokaja umysł. Pomaga w leczeniu chorób związanych z macicą..

Czytaj dalej

Nadi Shodhan Pranayama + Anuloma-Viloma Pranayama – piąta PRAKTYKA ODDYCHANIA Z 3-MIESIĘCZNEGO KURSU (5/9)

Jesteśmy już dalej niż na półmetku.. Dziś zapraszam Was na wspaniałe praktyki oddechu o nazwie Nadi Shodhan Pranayama + Anuloma-Viloma Pranayama…………………

Nadi Śodhana Pranayama wzmacnia układ oddechowy i układ nerwowy oraz m.in. oczyszcza krew i poprawia krążenie, ale też uspokaja umysł, łagodzi stres, powoduje wzrost klarowności umysłu i przygotowuje umysł do medytacji.

Anuloma Viloma Pranayama pomaga ma na celu stworzenie równowagi emocjonalnej i duchowej, ale też utlenia krew, wzmacnia układ oddechowy, uspokaja układ nerwowy, łagodzi bóle głowy, leczy bezsenność, depresję i stres, równoważy Vata, Pitta i Kapha.

Jeżeli chcesz poznać te praktyki i dowiedzieć się o nich więcej, to zapraszam do dalszej lektury..

Czytaj dalej

UZDRAWIAJĄCA MOC AJURWEDY – WSTĘP DO KUCHNI AJURWEDYJSKIEJ – KONCEPCJA 6 SMAKÓW CZ. IV

Wstęp do kuchni ajurwedyjskiej – trawienie i odżywianie – koncepcja 6 SMAKÓW.. część IV

Dziś zapraszam do zapoznania się z czwartą i ostatnią częścią tematu smaków w Ajurwedzie, ale nie ostatnią odnośnie trawienia i odżywiania.. Jeżeli nie przeczytałaś poprzednich części, to zachęcam wrócić do nich i zapoznać się z nimi, aby całość była bardziej zrozumiała:

  1. część I – Wstęp do kuchni ajurwedyjskiej – trawienie i odżywianie – koncepcja 6 SMAKÓW.. https://happylife50plus.pl/2020/11/01/uzdrawiajaca-moc-ajurwedy-koncepcja-6-smakow-cz-i/
  2. część II – Wstęp do kuchni ajurwedyjskiej – trawienie i odżywianie – koncepcja 6 SMAKÓW.. https://happylife50plus.pl/2020/12/01/uzdrawiajaca-moc-ajurwedy-wstep-do-kuchni-ajurwedyjskiej-koncepcja-6-smakow-cz-ii/
  3. część IIIWstęp do kuchni ajurwedyjskiej – trawienie i odżywianie – koncepcja 6 SMAKÓW.. https://happylife50plus.pl/2021/02/01/uzdrawiajaca-moc-ajurwedy-wstep-do-kuchni-ajurwedyjskiej-koncepcja-6-smakow-cz-iii/

W tej części znajdziesz jeszcze lepsze wytłumaczenie i podsumowanie i wówczas mam nadzieję, że temat trawienia i odżywiania w Ajurwedzie, oraz dlaczego warto używać codziennie wszystkich 6 smaków stanie się jeszcze bardziej zrozumiały..

Już wiesz jakie czynniki mają wpływ na nasze trawienie oraz gdzie znajdziesz pokarmy mętne czy przejrzyste, ruchome i statyczne, ostre czy tępe.. oraz z jakimi pokarmami kojarzy się ziemia, woda, ogień, powietrze czy eter. To dziś czas na…………… smaki a emocje!

Czytaj dalej

Kapalbhati – czwarta PRAKTYKA ODDYCHANIA Z 3-MIESIĘCZNEGO KURSU (4/9)

Za nami już 2-częściowa część teoretyczna oraz trzy praktyki oddychania.. dziś czas na KAPALBHATI..

Kapalbhati pranajama jest jogiczną praktyką oddychania, która jest uważana za praktykę krija, czyli wewnętrznego oczyszczania. Termin pochodzi z sanskrytu, kapal oznacza “czoło”, a bhati – „świecić”. Osobiście od kilku lat wykonuję codziennie rano tą praktykę razem z Bhastrika, do której link znajdziecie poniżej – razem działają cudownie, ponieważ praktyka bhastriki uwalnia toksyny z narządów ciała, a kapalbhati usuwa je z organizmu. Tak samo możecie je połączyć. Są praktyki polecane na poranek, a są takie, które dobrze działają na przykład przed snem. Zapoznajcie się ze wszystkimi i wybierzcie dla siebie te, które ‘poczujecie’, że Wam służą..

  • Kapalabhati doprowadza do długiego kumbhaka, które nazywamy kyvala kumbhaka
  • Samana vayu jest zrównoważony
  • Dlatego kapalbhati nazywamy jivan sanjivni – wydłużający życie

Czytaj dalej

Bhastrika – trzecia PRAKTYKA ODDYCHANIA Z 3-MIESIĘCZNEGO KURSU (3/9)

Bhastrika pranajama jest bardzo przydatna w rozpalaniu ognia trawiennego w jamie brzusznej. Pomaga między innymi w leczeniu astmy, zwiększa poziom tlenu w naszej krwi, uwalnia zalegające toksyny na poziomie komórkowym, kontroluje cholesterol i pomaga przy leczeniu cukrzycy, poprawia cały układ oddechowy, umacnia płuca, działa przeciw starzeniu się..

Chcesz nauczyć się tej cudownej techniki oddychania? Wszystko może być lekarstwem i wszystko może być trucizną.. najważniejsze to wykonywać ją prawidłowo, dlatego zapraszam do zapoznania się z tą naprawdę wspaniałą techniką….

Czytaj dalej

Adham Pranayama – druga PRAKTYKA ODDYCHANIA z 3-MIESIĘCZNEGO KURSU (2/9)

Czy każdy może stosować techniki oddechowe? Każdy, ale nie każdą, ponieważ są wyjątki o których wspomnimy przy każdej praktyce..

Zawsze jak praktykujemy pranajamę, to:

– pomieszczenie powinno być czyste, przewietrzone z dostępem czystego powietrza (ale bez przeciągów) i najlepiej jasne

– powinnaś  być ubrana w wygodne i nie krępujące, nie obciskujące ubranie

– najlepiej usiąść twarzą w kierunku wschodu, w pozycji padmasany (pozycji lotosu), wajrasany (siad ze stopami pod pośladkami) lub sukhasany (pozycja siedząca z nogami skrzyżowanymi)

– ręce umieszczamy na kolanach

– staramy się oczyścić umysł likwidując: gniew, niewiedzę i przywiązanie

– skupiamy się na byciu tu i teraz, w tym pomieszczeniu ze spokojnym oddechem i wyprostowanym kręgosłupem

– dobrze jest też zamknąć oczy

Co potrzebujemy więcej? Do czego może nam się przysłużyć praktyka oddychania ADHAM PRANAYAMA? Jakie mamy rodzaje oddychania? I na wiele więcej zapraszam do lektury..

Dziś czas na drugą praktykę oddychania, czyli ADHAM PRANAYAMA..

Czytaj dalej

Maha Yoga Pranayama – pierwsza PRAKTYKA ODDYCHANIA Z 3-MIESIĘCZNEGO KURSU (1/9)

SKĄD POMYSŁ NA TEN KURS?

Pomysł zrodził się podczas pisania naszej książki nad którą pracujemy od sierpnia 2020r i we wrześniu 2020r – zaczęliśmy się zastanawiać co możemy zrobić więcej, żeby nasza książka, która wciąż jest jeszcze w fazie pisania, edytowania i poprawiania pod roboczym tytułem ‘INSTRUKCJA OBSŁUGI CZŁOWIEKA XXI WIEKU’ nie była kolejną pustą teorią oraz w ramach naszej wcześniejszej współpracy, mając za sobą zorganizowanie w 2019r konferencji na temat ‘Holistycznego zarządzania ciałem i umysłem’, której możność kontynuowania w kolejnych latach przerwała pandemia – postanowiliśmy nagrać ten prawie 3 miesięczny kurs nauki oddychania, aby każdy mógł zacząć praktykować. Ustaliliśmy datę premiery pierwszego filmu wprowadzającego, który podzieliliśmy na dwie części na 30.01.2021r i od tej pory, co tydzień, co sobotę prezentujemy kolejne praktyki oddychania, które ‘na zawsze’ będą dostępne na naszych kanałach na Youtube, oczywiście bezpłatnie.

Zamysłem było też, aby zajęcia były przeznaczone zarówno dla osób początkujących, jak i wszystkich, którzy chcą pogłębić swoje doświadczenie oraz żeby było dostępne dla każdego, kto tylko ma dostęp do internetu. Rozpocząć możecie w każdej chwili, o każdej porze dnia i w każdym miejscu..

Będą takie techniki oddechowe, jak Bhastrika, Kapalbhati, Nadishodhan , Anulom-Vilom, Sitkari, Shitali, Bhramari, Bahya Pranayama, Agnisaar etc – gdzie krok po kroku, wyjaśnimy po co to w ogóle robić, jaką pozycję trzeba przyjąć, dla kogo jest dana praktyka, a kto nie powinien tego wykonywać etc.. Czym jest i jak praktykować Maha Yoga Pranayama? To chyba najprostsza praktyka oddychania..

Czytaj dalej

UZDRAWIAJĄCA MOC AJURWEDY – WSTĘP DO KUCHNI AJURWEDYJSKIEJ – KONCEPCJA 6 SMAKÓW CZ. III

Wstęp do kuchni ajurwedyjskiej – trawienie i odżywianie – koncepcja 6 SMAKÓW.. część III

Jeżeli nie przeczytałaś poprzednich części, to zachęcam wrócić do nich i zapoznać się z nimi, aby całość była bardziej zrozumiała:

  1. część I – Wstęp do kuchni ajurwedyjskiej – trawienie i odżywianie – koncepcja 6 SMAKÓW.. https://happylife50plus.pl/2020/11/01/uzdrawiajaca-moc-ajurwedy-koncepcja-6-smakow-cz-i/
  2. część II – Wstęp do kuchni ajurwedyjskiej – trawienie i odżywianie – koncepcja 6 SMAKÓW.. https://happylife50plus.pl/2020/12/01/uzdrawiajaca-moc-ajurwedy-wstep-do-kuchni-ajurwedyjskiej-koncepcja-6-smakow-cz-ii/

W kolejnym artykule, czyli w części IV (i ostatniej) znajdziesz jeszcze lepsze wytłumaczenie i podsumowanie i wówczas mam nadzieję, że temat trawienia i odżywiania w Ajurwedzie, oraz dlaczego warto używać codziennie wszystkich 6 smaków stanie się jeszcze bardziej zrozumiały.. ale to dopiero będzie..

A tymczasem zapoznaj się z częścią III.. jakie czynniki mają wpływ na nasze trawienie oraz gdzie znajdziesz pokarmy mętne czy przejrzyste, ruchome i statyczne, ostre czy tępe.. oraz z jakimi pokarmami kojarzy się ziemia, woda, ogień, powietrze czy eter. Możesz sobie zrobić nawet mały eksperyment i zanim zaczniesz czytać dalej, to wypisz sobie na kartce – jakie pokarmy według Ciebie są ziemiste, ogniste, wodne, zawierają w sobie powietrze czy eter, a potem sprawdź czy miałaś rację – tutaj wiele rzeczy jest bardzo intuicyjnych i naprawdę prostych..

Czytaj dalej

Po co nam 2 dziurki w nosie? – PRAKTYKA ODDYCHANIA – 3 miesięczny kurs – teoria część I i część II

ODDECH -> most między ciałem, umysłem i duszą – zapraszam Was do wysłuchania mojej rozmowy z Piyush Mittal..

Pranayama – wyjaśnimy czym jest i dlaczego często ją się uważa za mechanizm samoleczenia i mówi, że jest kluczem do naszego ciała i umysłu. Z pierwszym oddechem się rodzimy, z ostatnim umieramy.. dlatego codziennie powinniśmy o niego dbać. Ale jak dbać? Właśnie stąd zrodził się pomysł, ponieważ oddychamy wszyscy.. jakoś.. a dobrze wiemy, że wszystko może być lekarstwem, ale i wszystko może szkodzić. A jeżeli ten temat Ciebie zainteresował, to zapraszam do dalszej lektury..

Czytaj dalej