All Posts

Uzdrawiająca moc Ajurwedy – kuchnia ajurwedyjska – niewłaściwe nawyki żywieniowe

Kuchnia ajurwedyjska – niewłaściwe nawyki żywieniowe

Zależy nam wszystkim na tym, abyśmy żyli w zdrowiu jak najdłużej i nie chorowali. Zdrowia nie da się kupić. Niestety nasze nawyki żywieniowe sprowadzają nas często na manowce, zwykle nie mamy czasu, ale też często i ochoty, albo co gorsze wiedzy – na temat tego, jak komponować posiłki, jak je przyrządzać, jak jeść. Według Ajurwedy, to właśnie między innymi dzięki odpowiedniemu jedzeniu możemy wspierać nasze mechanizmy obronne, by budować swego rodzaju tarczę ochronną. Tak jak wspominałam w poprzednich artykułach, jak ważny jest smak potrawy, jej właściwości, oraz smak po-trawienny, to chciałabym jeszcze dodać, że to czym się odżywiamy – tym samym odżywiamy siedem naszych tkanek, z których powstaje coś w rodzaju subtelnej substancji energetycznej – zwanej ojas, która z kolei odpowiada za naszą ogólną witalność, siłę, odporność i wytrzymałość, ale zapewnia również aktywną ochronę przed bakteriami, wirusami i wszelkiego rodzaju infekcjami – ma ogromne znaczenie. Nie chciałabym tutaj rozpisywać się na temat tego, czym jest ojas, ponieważ to jest temat na co najmniej kilka artykułów i któremu na pewno poświęcę więcej czasu, ale dziś skupmy się na tym, o jakich tkankach piszę powyżej? Otóż o wszystkich, z których jesteśmy stworzeni..

Sernik tajski

Rozpływający się w ustach o aksamitnej konsystencji.. mocno kokosowy, z limonkowo – maślanym obłędnym posmakiem.. nieziemski sernik..

Już dawno obiecałam dać Wam przepis na pyszny sernik.. innych nie piekę! Ale za to ten robię dość często – zawsze wychodzi wspaniały.. zapraszam po przepis..

Sitali/Sitkari + Chandra Bhedana + Surya Bhedana – ósma PRAKTYKA ODDYCHANIA Z 3-MIESIĘCZNEGO KURSU (8/9)

Jak ten czas leci.. Dziś przedstawię Wam cudowną praktykę oddechową, bardzo pomocną w gorące dni, ale nie tylko.. Sitali pranajama jest jogicznym ćwiczeniem oddechowym, które ma na celu uspokojenie umysłu i ochłodzenie ciała, różni się ona od wielu innych rodzajów pranajamy, które mają ciało rozgrzewać. W jodze sitali pranajama może być używana do regulowania temperatury ciała i umysłu jeszcze po praktyce asan. Zmniejsza nadmiar żółci, zmniejsza gorączkę, kontroluje głód i pragnienie, łagodzi stres.. Sitkari pranajama jest odmianą Sitali, kiedy mamy problem ze zwinięciem języka w rulonik.. Surya Bhedana Pranajama – tu używamy tylko prawego nozdrza – pomaga obniżyć cholesterol, otyłość.. spala i wydala flegmę, leczy astmę.. Chandra Bhedana – tu używamy tylko lewego nozdrza – polecana jest przy wysokim ciśnieniu, aktywuje pracę prawej półkuli mózgu.. Jak wykonywać te praktyki prawidłowo? Zapraszam do dalszej lektury..

Martynika w jeden dzień

Czy to możliwe? Zobaczcie to niezwykłe miejsce – zwane wyspą kwiatów i kobiet..

Dziś, będąc w Polsce i patrząc przez okno w pierwszy dzień wiosny 2021 roku na leżący wszędzie śnieg, przyszła mi na myśl ta piękna wyspa i postanowiłam wrócić na nią i zrobić sobie przyjemność przeglądając zdjęcia i wspominając tą piękną podróż na Karaiby.. bo prawdą jest, że podróżując żyjemy dwa razy: raz w trakcie podróży, a drugi wspominając ją, ale ja będę żyć chyba wiecznie, bo wciąż wspominam moje podróże, marzę i planuję kolejne..

A tymczasem zapraszam Was w mega egzotyczne miejsce, pachnące kwiatami i być może zachęcę Was do odwiedzin tego cudownego zakątka ziemi.. Co zobaczymy? Ogrody Balata i przepiękne porcelanowe róże.. kolibry.. plaże z czarnym piaskiem, dowiecie się też o miasteczku St. Pierre i jego bardzo smutnej historii z 1902 roku kiedy to w przeciągu jednej minuty (!) zniknęło prawie całkowicie, a co było tego powodem? Przeczytajcie..

Tribandha: Mula bandha, Uddijana bandha i Jalandhara bandhA + Bahya pranayama + Agnisar i Tribandha – siódma PRAKTYKA ODDYCHANIA Z 3-MIESIĘCZNEGO KURSU (7/9)

To już nasza siódma praktyka – ale to nie jest praktyka oddechu dla każdego.. Nie powinny jej wykonywać kobiety w ciąży, ani podczas menstruacji, ale również osoby, które przeszły operacje, dlaczego? Dowiesz się z tekstu poniżej.. To najlepsza praktyka do wyrównania muladhara chakra, svadhisthana chakra i manipura chakra. Może łagodzić zaparcia i przepukliny, pozytywnie wpływać na osoby cierpiące na cukrzycę. Leczy choroby gruczołu prostaty, nasienia i moczu, wspiera trawienie, poprawia koncentrację i uspokaja umysł. Pomaga w leczeniu chorób związanych z macicą..

Nadi Shodhan Pranayama + Anuloma-Viloma Pranayama – piąta PRAKTYKA ODDYCHANIA Z 3-MIESIĘCZNEGO KURSU (5/9)

Jesteśmy już dalej niż na półmetku.. Dziś zapraszam Was na wspaniałe praktyki oddechu o nazwie Nadi Shodhan Pranayama + Anuloma-Viloma Pranayama…………………

Nadi Śodhana Pranayama wzmacnia układ oddechowy i układ nerwowy oraz m.in. oczyszcza krew i poprawia krążenie, ale też uspokaja umysł, łagodzi stres, powoduje wzrost klarowności umysłu i przygotowuje umysł do medytacji.

Anuloma Viloma Pranayama pomaga ma na celu stworzenie równowagi emocjonalnej i duchowej, ale też utlenia krew, wzmacnia układ oddechowy, uspokaja układ nerwowy, łagodzi bóle głowy, leczy bezsenność, depresję i stres, równoważy Vata, Pitta i Kapha.

Jeżeli chcesz poznać te praktyki i dowiedzieć się o nich więcej, to zapraszam do dalszej lektury..

UZDRAWIAJĄCA MOC AJURWEDY – WSTĘP DO KUCHNI AJURWEDYJSKIEJ – KONCEPCJA 6 SMAKÓW CZ. IV

Wstęp do kuchni ajurwedyjskiej – trawienie i odżywianie – koncepcja 6 SMAKÓW.. część IV

Dziś zapraszam do zapoznania się z czwartą i ostatnią częścią tematu smaków w Ajurwedzie, ale nie ostatnią odnośnie trawienia i odżywiania.. Jeżeli nie przeczytałaś poprzednich części, to zachęcam wrócić do nich i zapoznać się z nimi, aby całość była bardziej zrozumiała:

  1. część I – Wstęp do kuchni ajurwedyjskiej – trawienie i odżywianie – koncepcja 6 SMAKÓW.. https://happylife50plus.pl/2020/11/01/uzdrawiajaca-moc-ajurwedy-koncepcja-6-smakow-cz-i/
  2. część II – Wstęp do kuchni ajurwedyjskiej – trawienie i odżywianie – koncepcja 6 SMAKÓW.. https://happylife50plus.pl/2020/12/01/uzdrawiajaca-moc-ajurwedy-wstep-do-kuchni-ajurwedyjskiej-koncepcja-6-smakow-cz-ii/
  3. część IIIWstęp do kuchni ajurwedyjskiej – trawienie i odżywianie – koncepcja 6 SMAKÓW.. https://happylife50plus.pl/2021/02/01/uzdrawiajaca-moc-ajurwedy-wstep-do-kuchni-ajurwedyjskiej-koncepcja-6-smakow-cz-iii/

W tej części znajdziesz jeszcze lepsze wytłumaczenie i podsumowanie i wówczas mam nadzieję, że temat trawienia i odżywiania w Ajurwedzie, oraz dlaczego warto używać codziennie wszystkich 6 smaków stanie się jeszcze bardziej zrozumiały..

Już wiesz jakie czynniki mają wpływ na nasze trawienie oraz gdzie znajdziesz pokarmy mętne czy przejrzyste, ruchome i statyczne, ostre czy tępe.. oraz z jakimi pokarmami kojarzy się ziemia, woda, ogień, powietrze czy eter. To dziś czas na…………… smaki a emocje!