Nie proste, nie szybkie, ale przepyszne ciasto szpinakowe, z którego stworzysz różne desery..

Nie byłabym sobą gdybym nie zmodyfikowała przepisu, który dawno temu otrzymałam od koleżanki. Wiele przepisów modyfikuję i dostosowuję do swoim preferencji smakowych, ale też ‘odchudzam’, by nie rezygnować ze wszystkiego co lubię, ale też nie dokładać sobie zbędnych kcal. Oczywiście są potrawy, które przygotowuję według oryginalnego przepisu, ale wtedy zjadam po prostu mniej.. Są też potrawy, do przygotowania których nie mogę u nas dostać produktów, więc wtedy też stosuję zamienniki..

Ale teraz przejdźmy do tego pysznego ciasta! Podam Wam przepis oryginalny oraz mój zmodyfikowany. Pokażę gdzie ja stosuję zamienniki, a być może zainspiruję też Ciebie do zastosowania swoich. Niemożliwe jest tylko w naszych głowach..

Potrzebne składniki:

Na ciasto:

* 450 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku

* 4 jajka -> ja daję 2 jajka

* 2 szklanki mąki krupczatki -> 1,5 szklanki w zupełności wystarcza i tutaj próbowałam z różnymi mąkami, z ryżu, kokosowej, orkiszowej, owsianej etc, ale niestety najlepsze ciasto wychodzi jedynie na mące krupczatce

* 1 i 1/3 szklanki oleju -> stosuję pół na pół z masłem klarowanym

* 1 pełna szklanka cukru -> stosuję zazwyczaj pół szklanki ksylitolu, ale wszystko zależy od tego jakich używam owoców, im bardziej kwaśnych, tym dodaję troszkę więcej słodkiego

* 3 łyżeczki proszku do pieczenia -> lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia i 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Na krem: (i tutaj nie bójcie się eksperymentować)

* 500 ml kremówki -> od lat nie używam śmietany, w zamian daję gęsty jogurt

* 500 g mascarpone

* 3/4 szklanki cukru pudru -> pół szklanki ksylitolu, albo i mniej -> wszystko zależy od tego jakich użyjecie innych dodatków

  • 3,5 – 4 szklanki jagód i innych owoców -> owoce do wyboru, do koloru -> często robię z czerwoną, białą, czarną porzeczką, truskawkami, borówką, jeżynami etc

Rozmrożony szpinak przełóż na gęste sitko i odciśnij z wody. Połącz go z połową oleju i miksuj przy pomocy na przykład blendera.

Jajka ubij z cukrem na puszystą masę (wystarczy 5 minut), a następnie dodaj masę szpinakową oraz pozostały olej. Kiedy składniki się połączą dodawaj partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz ok. 50-60 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstaw do całkowitego wystygnięcia, najlepiej przygotować ciasto dzień przed robieniem.

Następnie ciasto przekrój na 3 blaty – pierwszy od góry może być dużo cieńszy, ponieważ jego i tak będziemy kruszyć.

Płynną kremówkę połącz z mascarpone oraz cukrem pudrem i miksuj do chwili powstania gęstej masy, z której odłóż 4 łyżki, a do pozostałej dodaj owoce i delikatnie wymieszaj.

Krem z owocami podziel na 2 części i przełóż nim ciasto. Odłożonymi wcześniej 4 łyżkami masy wysmaruj boki ciasta, a następnie całość posyp pokruszonym ciastem.

Wierzch ciasta udekoruj świeżymi owocami i wstaw do lodówki na kilka godzin.

Ja często piekę to ciasto z połowy przepisu, a potem używam go do wszelkiego rodzaju deserów w stylu tiramisu, gdzie zamiast biszkoptów używam właśnie pokruszonego ciasta szpinakowego. Robię też z tym ciastem wszelkiego rodzaju desery w pucharkach, z owocami i jogurtem. Ciekawa jestem Twoich pomysłów..

A tymczasem życzę smacznego!

Dodaj komentarz