Banana Cake – niesamowite, rozpływające się w ustach, mokre, pachnące bananami ciasto bananowe..

Piekłam już ciasto marchewkowe, ciasto jabłkowe, ciasto buraczane, ciasto szpinakowe, ciasto fasolowe i wiele innych, ale to jest naprawdę takie.. zwykłe – niezwykłe i takie łatwe do zrobienia ❤ Przepis dostałam od przyjaciółki, która mieszka w Kanadzie i która mówi, że jest to ulubione ciasto jej syna, który często sam sobie je piecze! Z Tajlandii przywiozłam przepis na tajski sernik, z Wietnamu na ciasteczka z fasoli, z każdego praktycznie wyjazdu przywożę coś ciekawego oprócz wspomnień.. przepisy te często potem lekko modyfikuję – zamieniam składniki, kombinuje, eksperymentuję.. tak samo było z tym ciastem.. ale teraz przejdźmy do przepisu na to cudowne ciasto bananowe…………..

Jakich składników potrzebujemy?

  1. 3-4 bardzo dojrzałe banany, które rozgniatamy widelcem (ja zrobiłam z 6! ale dodałam ciut więcej mąki)
  2. 135 ml oleju z awocado (ja dodałam masło klarowane, które sama klaruję)
  3. 1 jajko
  4. 1/2 szklanki cukru, można zamienić na syrop klonowy ok 100 ml (ja dodałam ksylitol)
  5. 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  6. szczypta soli (ja nie dodawałam)
  7. 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej, można zrobić na 1 szklance mąki pszennej plus 1/3 szklanka płatków owsianych (ja zrobiłam na mące pszennej pełnoziarnistej typ 2000)
  8. można dodać pokruszone orzechy, czekoladę, suszone owoce (ja dodałam orzechy włoskie i rodzynki)

Należy rozgnieść banany, dodać olej (albo stopione i ostudzone masło lub masło klarowane, które polecam), potem cukier i rozbełtane jajko. Następnie dodajemy mąkę (lub mąkę i płatki owsiane). Nie używamy miksera, wszystko mieszamy drewnianą łyżką (im dłużej mieszamy, tym bardziej tracimy kawałki bananów). Na koniec dodajemy sodę rozpuszczoną w maluteńkiej ilości wody i szczyptę soli. Dodatki dodajemy według uznania, ale myślę, że spokojnie może to być świetna baza do świątecznego keksa czy nawet do zrobienia torta. Jeżeli dodamy przyprawy korzenne, to można będzie pomylić z piernikiem, ale wtedy zapach bananów nie będzie tak intensywny.. Wykładamy do formy do pieczenia ciasta (może być tzw. chlebowa, babkowa, okrągła, kwadratowa) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Pieczemy w 170C około 40 min, ale najlepiej sprawdzajcie w trakcie, ponieważ wszystko zależy od tego jaki macie piekarnik i jaką użyliście formę do pieczenia. To chyba wsio! Życzę smacznego! I będzie mi bardzo miło jak podzielicie się swoimi wrażeniami po upieczeniu..

Dodaj komentarz