All Posts

Czas dyni.. sprawdzone przepisy

DynioweLove – ciasto, racuszki, sałatka, dynia w marynacie, zupa i pyszny deser Każda pora roku przynosi coś innego. Wiosną nie mam ochoty na dynie, za to jesienią lubię bardzo. Nie wiem czy to chodzi o porę roku, a może o przyzwyczajenia i to, że od zawsze właśnie jesienią jadało się dynie? Nie robię z niej przetworów, żadnych dżemów, ani musów.…

Czytaj dalej

Oszukana szarlotka i jabłka Gold Milenium

Oszukana szarlotka..

Wymyśliłam sobie jabłecznik.. taki żeby miał jak najmniej kalorii, a jak najwięcej składników odżywczych, dlatego nazwałam go oszukanym.. bo smakuje jak szarlotka, a kalorii ma naprawdę niewiele, do tego jest naprawdę bardzo bogaty w składniki odżywcze.

Do jej zrobienia używam jesienią specjalnej odmiany jabłek GOLD MILENIUM – jest to odmiana całkowicie odporna na choroby grzybowe, co oznacza, że nie potrzebuje stosowania środków grzybobójczych. Samo zdrowie! A do tego owoce tej odmiany posiadają:

Czytaj dalej

Uzdrawiająca moc Ajurwedy – joga

Uzdrawiająca moc Ajurwedy – JOGA jako narzędzie kontroli umysłu..

Joga to nie tylko „kwiat lotosu”, to najstarsza technika samodoskonalenia, obejmuje trening uważności (mindfulness), naukę oddechu oraz medytację, o których pisałam w poprzednich artykułach, w których też wspominałam, że przy temacie jogi spróbujemy podsumować i wyciągnąć wnioski na temat nierozerwalności tych wszystkich elementów, ponieważ ciężko zrozumieć coś, czego nie praktykujemy od dziecka, co nie leży w naszych zwyczajach i co bez zrozumienia jej nierozerwalnych składowych, pozostanie niezrozumiałe.

Czym więc jest joga?

Joga to najstarsza technika samodoskonalenia, łącząca trening ciała oraz ducha. Samo słowo „joga” oznacza m.in. łączyć i jednoczyć. Utożsamia łączenie ciała i umysłu.  Ale joga oznacza też drogę..

Można ją praktykować każdego dnia, a najważniejszą jej zasadą jest systematyczność. Dzięki niej możemy poprawić koncentrację, pamięć oraz wyciszyć umysł, a tym samym jakość życia. Możemy sprawić by nasze ciała przez dłuższy czas utrzymywały się w zdrowiu i dobrym samopoczuciu. Joga to nie tylko ćwiczenia fizyczne, ale o wiele bardziej złożona aktywność angażująca wszystkie sfery osobowości. Pracując z ciałem docieramy do psychiki i wpływamy na nasze emocje, co oznacza, że każda zmiana na poziomie ciała jest silnie związana ze zmianą emocji i uczuć. Jednym słowem mówiąc, joga jest precyzyjną sztuką opanowania umysłu i ciała.

Czytaj dalej

Kulki mocy

Jak zrobić pyszne i zdrowe kulki mocy? Przepisów na takie kulki a’la rafaello (bez pieczenia) w internecie znajdziecie mnóstwo. Odkąd zaczęłam bardziej zwracać uwagę na to, co jem – jesteśmy tym co jemy, a bardziej tym co wchłonie nasze ciało – to nie chcąc rezygnować ze wszystkiego i żyć w ciągłym poczuciu straty, że czegoś nie mogę, że od tego…

Czytaj dalej

Naturalna maseczka z kurkumą- bardzo dobra na tzw. ‘starcze plamy’

Jak zrobić naturalną maseczkę z kurkumą?

Kurkuma znana jest na świecie od tysiącleci. Stosuje się ją zarówno w kuchni, jak i w tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu, ale również rewelacyjnie sprawdza się w kosmetyce. Nigdy nie byłam u kosmetyczki, od lat nie stosuję żadnych kosmetyków zawierających całą listę Mendelejewa i nie cierpię na żadne skórne problemy, a kurkumę od lat stosuję nie tylko w kuchni. Jestem zwolennikiem tego, o czym mówi Ajurweda, że na ciało nie nakładamy niczego, czego nie moglibyśmy zjeść – i to się sprawdza.

Czytaj dalej

Kolory zdrowia- wzmocnij swoją odporność

KOLORY ZDROWIA – wzmocnij swoją odporność

Dbajmy o swoją odporność! Nic tak nas nie uchroni przed różnymi infekcjami, bakteriami czy wirusami, jak właśnie nasza własna wysoka odporność, a dbać o nią może każdy.. codziennie.. z umiarem..

A oto moje kolory zdrowia:

żółty – naturalny antybiotyk na occie jabłkowym – robię go co roku we wrześniu tyle, żeby starczył dla mnie i męża aż do wiosny – pijemy codziennie po 1 łyżce i od wielu lat nie mamy ani kataru..


buraczkowy – zakwas z buraczków – zakwas sama robię – nie pijemy codziennie i nie robię cały czas, ale staram się często – sok wypijamy po małej literatce, a buraczki wykorzystuję do różnych surówek


zielony – koktajl – pijemy codziennie, a przynajmniej staramy się – jest to bogactwo witamin i minerałów – zdecydowanie wolę formę koktajlu aniżeli wyciskanych soków, ponieważ nasz organizm potrzebuje też błonnika, który w przypadku soków wyrzucamy

Dziś skupię się na zielonym koktajlu, w kolejnych wpisach dam Wam sprawdzony i prosty przepis na zakwas buraczany oraz na naturalny antybiotyk na occie jabłkowym, który w tym tygodniu będę nastawiać.

Czytaj dalej

Wycieczka do Lubiąża

WYCIECZKA DO LUBIĄŻA..

Niestety, albo stety.. ale w tym roku pandemia zatrzymała nas w domu. Przez te wszystkie obostrzenia, nakazy i zakazy postanowiliśmy zostać w Polsce, ale okazuje się, że żeby sobie zrobić City Break to wcale nie trzeba lecieć samolotem, ani nawet jechać daleko i choć nasz piękny kraj zwiedziłam już dawno wszerz i wzdłuż, to na przykład nigdy nie zwiedzałam Opactwa Cystersów w Lubiążu, choć w tamtych rejonach byłam nie raz i nie dwa. W końcu nadszedł ten czas.. i powiem Wam, że było warto, bo miejsce to robi ogromne wrażenie..

Wybraliśmy się rodzinnie na zwiedzanie.. Myślałam, że będzie pusto, a okazało się, że mnóstwo osób wpadło na ten sam pomysł. Klasztor w Lubiążu, czyli Opactwo Cystersów – naprawdę nie wiedziałam, że historia tego miejsca sięga aż 1150 roku! A wiedzieliście, że jest to jeden z największych zabytków tej klasy w Europie? Jednocześnie największe opactwo cysterskie na świecie! Do tego drugi pod względem wielkości obiekt sakralny na świecie! Pierwszy to Eskurial w Hiszpanii.. Nie będę Wam pisać o historii tego miejsca, to każdy może sobie doczytać, ale może zachęcę Was moimi zdjęciami do odwiedzenia tego magicznego miejsca? Fasada piękna.. korytarze niesamowite, Refektarz klasztorny i Sala Książęca urocze, do tego spacer po okolicy.. polecam bardzo na kilkugodzinną wycieczkę i zapraszam do obejrzenia zdjęć.. a na końcu niespodzianka! Czy można spać 100 lat?

Czytaj dalej

Uzdrawiająca moc Ajurwedy – PRANAJAMA

PRANAJAMA – techniki oddechowe – jako mechanizm samoleczenia..

Jeżeli uważnie przeczytaliście dwa ostatnie artykuły na temat medytacji i mindfulness to teraz bez trudu zrozumiecie czym jest pranajama i dlaczego mówi się, że jest kluczem do naszego  ciała i umysłu. Według mnie to od niej powinno się zacząć swoją przygodę z Ajurwedą, jogą czy medytacją. To właśnie ona może uspokoić układ nerwowy w bardzo szybkim czasie i praktycznie w każdej sytuacji. To ona pomaga nam budować uważność (mindfulness) i to na niej skupiamy się podczas zajęć z jogi. Do tego nie wymaga żadnych nakładów finansowych, ani kupowania drogiego sprzętu.

Oddech.. i skupienie na nim, skoncentrowanie bez analizowania. Z pierwszym oddechem się rodzimy, z ostatnim umieramy. No tak, ktoś mógłby się w tej chwili uśmiechnąć i pomyśleć, że po co mam się koncentrować na czymś tak oczywistym? Przecież całe życie jakoś oddycham i żyję! Tak.. żyjesz, ale jak często zapominasz o tym, żeby się na chwilę zatrzymać, wyciszyć, uspokoić, by odrzucić na bok nerwy i wszystkie problemy świata, które przecież wszyscy mamy. A gdyby tak nie walczyć ze stresem, ale po prostu nauczyć się do niego nie dopuszczać? To właśnie gwarantuje medytacja, mindfulness i pranajama, Ajurweda oraz joga. Miłe zaskoczenie od pierwszego poznania. Jeżeli nigdy nie próbowaliście to zachęcam Was gorąco.

Czym więc jest pranajama?

Prāṇā oznacza „siłę witalną”, „tchnienie”, „oddech”, „energię życiową”, natomiast yāma znaczy tyle co „rozszerzać”, ale też „powstrzymywać”. Tak jak jesteśmy w stanie kontrolować oddech zewnętrzny, tak samo możemy się nauczyć kontrolować Pranę, która przenika umysł i ciało. Wykorzystywana jest więc jako ćwiczenie w procesie przejmowania kontroli nad stanami świadomości.

Czytaj dalej

Super zdrowa nać marchewki – surówka z natki marchwi

To, że w zielonym jest dużo składników odżywczych chyba już wszyscy wiemy? Ale to, że naci marchewki od jutra już nie wyrzucisz, to dowiesz się za chwilę, bo to właśnie w jej zielonej części tkwi ogromna moc zdrowotna. Naprawdę w naci jest więcej składników odżywczych niż w korzeniu..

Możesz robić z niej pyszne pesto

Możesz dodawać ją do zielonych koktajli, do zup, do sosów

..ale możesz też zrobić z niej pyszną surówkę! -> przepis na samym dole..

Czytaj dalej