DynioweLove – ciasto, racuszki, sałatka, dynia w marynacie, zupa i pyszny deser

Każda pora roku przynosi coś innego. Wiosną nie mam ochoty na dynie, za to jesienią lubię bardzo. Nie wiem czy to chodzi o porę roku, a może o przyzwyczajenia i to, że od zawsze właśnie jesienią jadało się dynie? Nie robię z niej przetworów, żadnych dżemów, ani musów. Po prostu o tej porze roku lubię się nią najeść. Tak jak latem uwielbiam cukinie prosto z ogródka – te kupowane zimą mają zupełnie inny smak. Niestety dynii w moim ogródku nie ma. Jest zbyt mały na te wielkie głowy, dlatego też zawsze poszukuję ich nie w supermarketach, ale na bazarkach czy bezpośrednio u rolników. I tak dziś trafiłam w fajne miejsce…… dyni było do wyboru – do koloru.. sami zobaczcie – a to tylko część kolekcji.

Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie kupiła też tych pięknych ozdobnych, które teraz dumnie ozdabiają wejście do domu. I oczywiście kupiłam sporo Hokkaido – bo tą uwielbiam chyba najbardziej.

Udało mi się też zdobyć dynię bananową! Niestety była już końcówka i nawet nie było całej – więc wzięłam to, co było. To jest odmiana, którą je się na surowo, a przynajmniej tak najlepiej smakuje. Poniżej jej zdjęcia – może rozpoznacie ją?

A teraz czas na pyszne i sprawdzone przepisy. Jeżeli też jesteś w posiadaniu fajnego przepisu, to zostaw go w komentarzu – lubię te, które są sprawdzone, bo te przypadkowe z internetu nie zawsze wychodzą. Lubię też takie przepisy, które są przekazywane i stosowane w rodzinach od pokoleń, masz taki na dynię?


1. Ciasto dyniowe


Składniki:
– 4 jajka
– 50g mąki do panierowania ew. bułki tartej
– 100g zmielonych orzechów
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 100g cukru
– starta skórka z połowy cytryny
– 200g świeżej startej dyni
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 20ml rumu
– szczypta soli


Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać bułkę tartą, skórkę z cytryny, orzechy, rum i dynię. Wymieszać mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy i wymieszać. Białka ubić z solą na sztywną pianę i starannie wymieszać z masą. Wszystko przełożyć do natłuszczonej i oprószonej mąka tortownicy (śr. 24cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut w temp. 200*C. Przed podaniem schłodzić.

2. Dynia w korzennej marynacie

Składniki:

– 80g dyni

– 2/3 szklanki wody

– 3 gwiazdki anyżu

– 3 goździki

– cynamon

– 2/3 szklanki octu jabłkowego

Dynię pokroić w kostkę, zagotować wodę oraz ocet jabłkowy, dodać przyprawy i dynię – gotować 2 minuty. Następnie dynię wraz z zalewą zamknąć w wyparzonym słoiczku. Można stosować jako dodatek do pieczeni, kotletów, pasztetów, wędlin oraz sałatek.


3. Racuszki dyniowe


Składniki:
– 80dag maki pszennej
– 2 jajka
– 10 migdałów
– 30 dag dyni
– 250 ml kefiru
– goździki, imbir, cynamon, cukier, wanilia
– olej


Dynię obrać ze skórki, wyjąć pestki, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do garnuszka wsypać mąkę, dodać jajka, sól i całą resztę oprócz migdałów i oleju. Dokładnie wszystko ze sobą wymieszać. Na końcu dodać startą dynię. Rozgrzać olej na patelni i kłaść dużą łyżką placuszki, smażyć po ok. 3 minuty z każdej strony. Migdały uprażyć na patelni. Placki podawać z cukrem i posypanymi migdałami.

4. Zupa-krem z Hokkaido

Składniki:

– 1 średnia dynia

– 1-3 ząbki czosnku

– 2 łyżki jogurtu

– 1 litr bulionu

– 2 żółtka

– 1 łyżka masła klarowanego

– 0,5 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej, sól, pieprz

– opcjonalnie zrobić grzanki czosnkowe

Owoce można gotować i jeść ze skórką. Rozgrzać masło klarowane i na rozgrzane wrzucić pokrojona w kostkę dynię i dusić do zmiękczenia. Dodać 2 ząbki czosnku, gałkę i bulion. Zmiksować i doprawić sola i pieprzem. Na końcu dodać jogurt (lub śmietanę).


5. Sałatka z dyni z marchewką i jabłkiem


Składniki:
– 250g dyni – idealna dynia bananowa!
– 2-3 jabłka
– 2-3 marchewki
– przyprawy do smaku
– jogurt, śmietana lub sos jogurtowy


Dynię i marchewkę utrzeć na tarce, jabłka drobno pokroić lub też utrzeć. Wszystko ze sobą wymieszać, przyprawić do smaku i polać jogurtem.

6. Deser

Składniki:

– 500g dyni bananowej

– szklanka mleka

– 1 budyń waniliowy

– 0,5 szklanki wody

Dynię pokroić i krótko ugotować w pół szklanki wody. Dodać do niej rozrobiony budyń i 2-3 minutki gotować, ciągle mieszając. Wlać do salaterek i polać sokiem. Można jeść na ciepło i ostudzony.

Smacznego!

Dodaj komentarz