Jak zrobić pesto z czosnku niedźwiedziego, którym możemy się cieszyć cały rok? To bardzo proste..
Ponieważ czosnek niedźwiedzi jest u nas bardzo krótko, to polecam zrobić z niego wspaniałą pastę/pesto, którą możemy potem używać przez cały rok. Najważniejsze, to zdobyć liście czosnku niedźwiedziego. U mnie w ogrodzie już zaczyna nieśmiało wychodzić z ziemi.. w tym roku i tak dość późno.. Po ich zebraniu i umyciu należy poczekać aż obeschną, po to, żeby w naszej paście było jak najmniej wody. Następnie..
Następnie liście mielimy. Możemy to zrobić w maszynce do mięsa, blenderze czy moździerzu. Potem mieszamy je z oliwą z oliwek – tylko pamiętajcie o tym, żeby używać tej extra virgin i dobrej jakości. Ja zwracam uwagę na produkty, etykiety, a zwłaszcza kraj pochodzenia. Ważne dla mnie jest też to, żeby dany produkt był pakowany w kraju z którego pochodzi, a nie rozlewany gdzieś….

Świeże listki często używam też do różnych dań, ale że jest to roślinka, która w ogrodzie jest bardzo krótko, pojawia się około połowy kwietnia i jest przez niecały miesiąc, po czym z powrotem chowa się w ziemi – to żeby móc cieszyć się jej smakiem oraz zdrowotnymi walorami na dłużej, to robię właśnie taką pastę/pesto.
Co robimy dalej? Na około 1 kilogram zmielonych liści należy użyć około 0,5 litra oliwy z oliwek oraz 15-20 g soli – ja używam kłodawską. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy. Spróbuj.. jeżeli dla Ciebie jest za mało soli, to dodaj teraz, żeby mieć już produkt ‘na gotowo’. Następnie włóż do wyparzonych słoiczków i dolej jeszcze troszkę samej oliwy tak, by wszystko przykryć – dosłownie wystarczy 0,5 cm. Nie pasteryzujemy! Porządnie słoiczki zakręcamy i wkładamy do lodówki. To wszystko.. i spokojnie możemy używać przez rok, jeszcze nigdy mi się nie zepsuła. Tak samo robię pastę/pesto z liści rzodkiewki czy liści kozieradki..
Jeżeli masz mniej listków, to tak na 200 – 250 g liści dodaj około 3 – 4 łyżek oliwy z oliwek i około pół łyżeczki soli i koniecznie pamiętaj o dolaniu oliwy, po włożeniu pasty/pesto do słoiczka.
Czosnek niedźwiedzi to bardzo zdrowa, a do tego lecznicza roślina o wielu wspaniałych właściwościach, a dzięki zawartości związków siarki może zapobiegać miażdżycy oraz może obniżać ciśnienie. Zawiera też sporo mikroelementów, jak fosfor, magnez, mangan, siarkę, potas, selen, sód, wapń i żelazo oraz witaminy, głównie z grupy B oraz wit. C.
Czosnek niedźwiedzi, tak jak czosnek pospolity ma charakterystyczny zapach, który ja akurat bardzo lubię, a jego lecznicze działanie polega na tym, że pobudza trawienie, zapobiega wzdęciom, wpływa korzystnie na funkcjonowanie flory bakteryjnej, zapobiega miażdżycy o czym pisałam wyżej i obniża/wyrównuje ciśnienie krwi, działa też antybakteryjnie i przeciwwirusowo, a do tego wspiera system autoimmunologiczny i podobno sprzyja utracie wagi.. Jest to wspaniała roślina, która była stosowana długo przed wynalezieniem antybiotyku w celu leczenia wielu schorzeń. Obniża stężenie cholesterolu, zmniejsza ryzyko zakrzepów i myślę, że ma jeszcze sporo innych dobrych właściwości..
Z czym jeść czosnek niedźwiedzi? Świeże listki możesz pokrojone położyć na kanapkę, użyć jako dodatek do zupy, posypać nimi ziemniaki czy dodać do twarogu. Możesz też spróbować potraktować jego listki tak samo jak szpinak, szczypiorek czy sałatę. Często można kupić u nas suszone liście czosnku niedźwiedziego – jednak zdecydowanie polecam zrobić taką pastę/pesto, ponieważ susząc traci wiele cennych właściwości, ale można też go mrozić. Niemniej ja polecam zrobić to pesto, które robi się naprawdę bardzo szybko i które można nakładać bezpośrednio na kanapki, na jajka, dodawać do różnego rodzaju dań, pasuje idealnie do wszelkiego rodzaju spaghetti i makaronowych sałatek, serów, zup etc..
Jeszcze jedna ważna uwaga! Ponieważ jego wegetacja trwa naprawdę bardzo krótko, należy nie przegapić tego momentu – ponieważ jego listki po kwitnieniu stają się gorzkie i raczej do bezpośredniego spożycia już się nie nadają, ani na taką pastę/pesto!
Życzę smacznego! I będzie mi bardzo miło za podzielenie się w komentarzu – czy zrobiłaś? czy smakowało? do czego używasz? Udostępniać też możecie do woli.. i koniecznie spróbujcie zrobić taką pastę/pesto z liści na przykład rzodkiewki………

A jeżeli mój artykuł spodobał Ci się, to będzie mi bardzo miło, jak postawisz mi kawę -> uwielbiam kawę! A zgromadzone środki przeznaczę na pewno na dalsze rozwijanie swojej wiedzy, na pomaganie i wspieranie innych oraz na czas, który przeznaczam na tworzenie mojego bloga.. i z góry bardzo Ci dziękuję za tą pyszną kawę………..
19 Komentarze
Curtis
Hey, I think your site might be having browser compatibility issues.
When I look at your blog in Ie, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
I just wanted to give you a quick heads up! Other then that,
terrific blog!
Marzena
Thank you for pointing out, but everything looks fine to me..
Del
I like the helpful information you provide in your articles.
I will bookmark your blog and check again here regularly.
I’m quite certain I will learn a lot of new stuff right here!
Good luck for the next!
Marzena
I’m very glad you like it..
Deborah
Hello every one, here every one is sharing these knowledge, so it’s fastidious to read this blog, and I used to visit
this blog every day.
Marzena
That’s nice.. thank you for visiting..
Alfonzo
Hello! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?
I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords
but I’m not seeing very good gains. If you know of any please share.
Thanks!
Marzena
Unfortunately, I can’t help with this topic.. but thnx for visiting..
Leanna
I’ve been surfing online more than 4 hours today, yet I
never found any interesting article like yours.
It is рretty worth enough for me. Іn mү view, if all website – owners ɑnd blogցers made good content as you did, the іnternet will be much more useful than ever before.|
I couldn’t resist commenting. Well written!
I’ll immediately snatch your rss as I can not find your
еmail subscription link or e-newsletter service.
Do you have any? Kindⅼy let me recognize ѕo that I could subscribe.
Τhanks.|
Marzena
I’m really glad you like the article, but unfortunately I don’t have the option to subscribe..
Liliana
I think this is one of the most important info for me.
And i’m glad reading your article. But wanna remark on few general things,
The web site style is ideal, the articles is really nice :
D. Good job, cheers
Marzena
I’m very happy you like it..
India
We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our community.
Your web site provided us with valuable information to work on. You’ve done an impressive
job and our whole community will be thankful to you.
Marzena
Thank you for visiting..
Makayla
Hi would you mind stating which blog platform you’re working with?
I’m going to start my own blog in the near future but I’m having a
hard time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
The reason I ask is because your layout seems different then most
blogs and I’m looking for something unique.
P.S My apologies for being off-topic but I had to ask!
Marzena
Thank you for visiting and start a blog as soon as possible..
Yvonne
Its such as you read my thoughts! You seem to grasp a lot about this,
such as you wrote the e-book in it or something. I think that you
simply can do with some percent to power the message home a bit,
but other than that, this is fantastic blog. A great read.
I will certainly be back.
Marzena
Thank you for visiting..