Zrób, a nie pożałujesz..
Obłędnie pyszny! Bardzo prosty przepis.. szybki do wykonania.. Od razu zrób cały duży garnek, bo na jednym talerzu Twój posiłek się nie skończy..
Potrzebne składniki na około 2 porcje – ja zazwyczaj mnożę to przynajmniej razy 6, a często robię z 2 litrów kefiru.. polecam Ci zrobić tak samo..
- pół pęczka botwinki z buraczkami, najlepiej z własnego ogródka
- 250 ml rosołu lub bulionu – poniżej dam Wam linka do mojego bulionu kojącego jelita, na którym robię praktycznie wszystkie zupy
- 250 g kefiru lub maślanki
- 100 g jogurtu (niektórzy dodają śmietanę)
- po 1 łyżce posiekanego szczypiorku i koperku
- 5-6 rzodkiewek
- 2 małe ogórki, najlepiej gruntowe
- 1 ząbek czosnku
- pół łyżeczki octu – ja dodaję jabłkowy
Dokładnie umyj wszystkie składniki, obierz buraczki i pokrój w cienkie paseczki lub kosteczkę. Następnie zagotuj bulion, na który przepis znajdziesz tutaj:
Następnie wrzuć do niego pokrojone buraczki i gotuj około 10 minut. Po tym czasie wrzuć pokrojone liście botwinki i gotuj kolejne 5 minut. Zostaw do ostygnięcia. Teraz masz chwilkę czasu, aby pokroić i posiekać resztę składników.
Do ostudzonego bulionu dodaj kefir i jogurt oraz wszystkie składniki. Do smaku dopraw solą i pieprzem. Ja często dodaję do gotującego się wywaru liście lubczyka, ponieważ uwielbiam jego smak i zapach i zastępuje mi maggi.
Jak wszystkie składniki połączysz ze sobą, doprawisz do smaku, to wstaw na minimum 2 godziny do lodówki. Odnośnie podania, to zostawiam Ci pełna swobodę.. puść wodze fantazji……………… a ja życzę smacznego!
Oczywiście będę ogromnie wdzięczna za podzielenie się opinią na temat smaku..
A jeżeli mój artykuł spodobał Ci się, to będzie mi bardzo miło, jak postawisz mi kawę -> uwielbiam kawę! A zgromadzone środki przeznaczę na pewno na dalsze rozwijanie swojej wiedzy, na pomaganie i wspieranie innych oraz na czas, który przeznaczam na tworzenie mojego bloga.. i z góry bardzo Ci dziękuję za tą pyszną kawę………..