Składniki: 2-3 litry bulionu (w kolejnym wpisie podam Wam przepis na super zdrowy bulion kojący jelita -> na nim będziecie mogli robić KAŻDĄ zdrową zupę!)1 szklanka czerwonej soczewicy2-3 szklanki wody2 szklanki mleczka kokosowego2 marchewki1 pietruszka1 cebula2 łyżki ghee (masło klarowane – robię sama -> bądźcie ze mną, niebawem podam Wam przepis na zrobienie swojego masła GHEE, które nie trzyma się w lodówce! A po…
MEDYTACJA – jako narzędzie redukcji stresu i najlepsza droga do uzyskania wewnętrznego spokoju.
Medytacja jest nierozerwalną częścią technik oddechowych (pranajamy), uważności (mindfulness) oraz jogi. Jeżeli kiedykolwiek zastanawialiście się nad tym by zacząć uprawiać jogę lub może już to robicie, ale coś Wam nie wychodzi, to zachęcam do przeczytania kolejnych artykułów, a być może zrozumiecie w czym tkwi błąd. Ajurweda i joga stanowią podstawę leczenia według Wed, obie uznaje się za nauki starożytne, tak stare jak cywilizacja ludzka i obie są korzystne dla zdrowia i mogą poprawić jakość życia oraz są nierozerwalne właśnie z pranajamą i mindfulness.
Jesteście ciekawi jak medytacja na co dzień może wpłynąć na Wasz umysł i Wasze myśli?
Zazwyczaj boimy się tego czego nie znamy. I to jest całkowicie normalne. Dlatego wszystkim osobom, które pragną rozpocząć swoją przygodę z Ajurwedą polecam zacząć ją mądrze, z osobami, które będą umiały w jasny sposób wszystko wytłumaczyć. Wiele osób które znam, chce na samym początku poznać swoją doszę. To też jest całkowicie zrozumiałe. W Internecie krąży mnóstwo testów. Niestety nie wszystkie są rzetelne. Oprócz testów na dosze w Internecie możemy spotkać w tej chwili również diety rekomendowane dla każdej z nich i teraz błędnie określona może nam naprawdę zaszkodzić, zamiast pomóc.
Ajurweda przeżywa istne odrodzenie i choć jest to wiedza, która ma ponad 5000 lat, to w ostatnim czasie zauważa się jej niesamowity rozkwit. Bardzo mnie to cieszy, ponieważ uważam, że jest wspaniała, a co najważniejsze, to żadne współczesne badania jej nie podważą, tak jak to się dzieje w obecnych czasach, kiedy masło raz jest zdrowe, a za chwilę już nie. W Ajurwedzie też jest masło, nazywa się Ghee i stosuje się je w kuchni od tysięcy lat. Kiedyś kupowałam gotowe, a od jakiegoś czasu sama robię.
W poprzednim artykule napisałam wstęp do Ajurwedy i jej niesamowitej uzdrawiającej mocy. Żeby lepiej zrozumieć czym jest i jak działa polecam zacząć stosować jej zalecenia na sobie. Tak właśnie zaczęła się moja przygoda z Ajurwedą 8 lat temu, podczas pobytu w Indiach, kiedy to byłam jeszcze osobą ze sporą nadwagą, szukającą wszędzie gdzie tylko to możliwe pomocy i skaczącą z jednej diety na drugą, efektami jo-jo i ciągle sfrustrowaną. To właśnie tam dowiedziałam się o Ajurwedzie pierwszy raz.
Słowo AJURWEDA w tłumaczeniu z sanskrytu oznacza: „ayu” – „życie”, i „veda” – „wiedza”, „nauka”, „mądrość”. Dlatego mówiąc o Ajurwedzie mamy na myśli „wiedzę o życiu” albo też „ sztukę życia” lub “naukę o życiu”. To z niej wywodzi się medycyna chińska, która ma już ponad 4000 lat, tybetańska czy arabska unani, to po niej był Sokrates, Hipokrates, Galen. Ajurweda powstała ponad 5000 lat temu i jest to najstarszy system opieki zdrowotnej na świecie, sprawdzony i działający od tysięcy lat program, który łączy wszystkie aspekty osoby: fizyczne (zdrowie, ciało), psychiczne (zachowanie, motywacja, odbiór informacji) i duchowe (relacja między człowiekiem a wszechświatem) i nie ma żadnych skutków ubocznych. Łączy kompletną opiekę zdrowotną i zalecenia prowadzenia właściwego trybu życia, który obejmuje nie tylko metody leczenia, ale głównie zajmuje się profilaktyką zdrowia i zapobieganiu chorobom i zaburzeniom organizmu.